“Rritja e kapaciteteve për vullnetarizëm të qëndrueshëm” është projekti ynë më i ri i financuar nga AMShC. Në kuadër të fushatës së vullnetarizmit të këtij projekti ju ftojmë të lexoni këtë blog të shkruajtur nga vullnetarja jonë Kamila.

Gjatë të gjithë përvojës sime, mund të them me bindje se vullnetarizmi është një mënyrë e mrekullueshme për të dhënë diçka mbrapsht, për të mësuar aftësi të reja dhe për të lidhur miqësi me individë që ndajnë të njëjtat interesa. Për mua, vullnetarizmi nuk ishte thjesht një fazë kalimtare por u kthye në një angazhim afatgjatë. Kuptova se të jesh vullnetar nuk është thjesht një aktivitet ku marr pjesë, por është pjesë integrale e asaj që jam sot.

Nëse je i interesuar të bëhesh vullnetar, por nuk e di se ku të fillosh, nuk je vetëm. I dedikoj këtë blog atyre që, sikur une para se të zbulonin mundësitë e BBA-së, që janë të etur të fillojnë udhëtimin e tyre si vullnetarë, por kanë nevojë për ndihmë për të gjetur rrugën e duhur. Në këtë blog, do të të ndihmoj hap pas hapi të nisësh këtë udhëtim të mrekullueshëm.

Para se të hidhesh në botën e vullnetarizmit, ndalo pak dhe reflekto mbi atë që të motivin dhe aftësitë a tua. Kuptimi i tyre do të të ndihmojë të gjesh mundësinë e duhur për të kontribuar si vullnetar.

Kërko Udhëzime – Interneti është një burim i pasur informacioni kur bëhet fjalë për të gjetur mundësi vullnetarizmi. Merr parasysh këto burime online: faqet dhe aplikacionet për vullnetarë si “Vullnetarizmi.AL” dhe “Mobile Volunteering”. Faqet dhe rrjetet sociale të organizatave ose OJF-ve që të interesojnë. Shumë prej tyre kanë seksione të dedikuara për vullnetarë ku mund të gjesh informacion mbi mënyrat e përfshirjes.

Fillo Pak nga Pak – Nëse ndjehesh i mbingarkuar, mbaj mend se mund të fillosh me hapa të vegjël. Nis me aktivitete vullnetare afatshkurtra ose sporadike për të ndjerë ndjenjën e ndryshme të çështjeve dhe organizatave. Kjo mënyrë të lejon të përfitosh përvojë dhe të gjejësh atë që të përshtatet më shumë ty.

Mos Ki Frike të Bësh Pyetje – Kur të gjesh një mundësi potenciale për vullnetarizëm, mos ngurro të kontaktosh dhe të bësh pyetje. Pyet rreth misionit të organizatës, detyrave specifike që do të kesh dhe kohës që kërkohet. Komunikimi i qartë do të të ndihmojë të marrësh një vendim të informuar.

Ndiq Zemrën Tënde – Përfundimisht, përvojat më të kënaqshme të vullnetarizmit janë ato që përputhen me pasionet dhe vlerat e tua. Ndiq zemrën tënde dhe zgjidh çështjet që të japin kënaqësi.

Kujto se udhëtimi yt është unik! Përpjekjet e tua, edhe pse të vogla, mund të kenë një ndikim të thellë në botë. Mesazhi im për të gjithë të rinjtë e interesuar është të përqafojnë aventurën dhe të eksplorojnë mundësitë e pafundta të vullnetarizmit.

Me shumë dashuri, Kamila

Related Post

25/05/2024

Community Of Practice! Why empowering Volunteer managers and policy Makers?

On 7th May 2024, Beyond Barriers hosted an engaging

29/03/2024

First Capacity Building Training! V-Calc

We are happy to announce the successful completion of

Translate »