Recent news and articles

Here you will find recent news about BBA work, updates and articles that share our work, collaborations, single activities, etc. 

“Jemi edhe ne – kamp veror për fëmijët me aftësi te kufizuara intelektuale!

Në kuadër të projektit “Jemi edhe ne – kamp veror për fëmijët me aftësi të kufizuara intelektuale” nxënësit e shkollës speciale “Luigj Gurakuqi” po përmirësojnë dijet dhe rrisin ndërveprimin shoqëror nëpërmjet aktiviteteve dhe lojërave edukuese dhe argëtuese.Na ndiqni çdo ditë për më shumë…* Ky projekt organizohet në kuadër të programit Tirana Kryeqyteti Evropian i Rinisë 2022 me mbështetjen financiare të Kongresi Rinor Kombëtar në bashkëpunim me Bashkinë Tiranë

5 te rinj nga Pertej Barrierave marrin pjese ne shkembimin rinor ne Brno-Ceki!

Erika, Eldjan, Gledisa, Judita dhe Klea janë 5 të rinjtë e organizatës Përtej Barrierave të cilët janë aktualisht duke marrë pjesë në shkëmbimin rinor që zhvillohet në Brno, Çeki. Projekti zhvillohet nën kuadrin e programit të Erasmus Plus KA1, nga organitata jonë partnere Cesta Rozvoje nga Republika Çeke! Projekti ka sjellë së bashku 30 të rinj nga Shqipëria, Rumania, Çekia, Bullgaria, Ukraina dhe Jordania për të promovuar jetesën e shëndetshme dhe sportet me të cilat të rinjtë mund të angazhohen për të ndërtuar jetën e tyre në mënyrë më të shëndetshme!

Organizata Pertej Barrierave mori pjese ne eventin e organizuar nga Partners Albania for Change and Development ne javen e shoqerise civile!

Eventi ka mbledhur së bashku, të rinj, organizata rinore, aktivistë, donatorë, institucione publike dhe media për të diskutuar mbi: (1) Pjesëmarrja në politikëbërje, fuqizimi ekonomik dhe përfshirja sociale e të rinjve, në fokusin e politikave dhe strategjive në nivel vendor e qendror (2) Angazhimi në politikëbërje dhe aktivizimi qytetar i të rinjve (3) Fuqizimi ekonomik i të rinjve përmes punësimit dhe vetëpunësimit si dhe (4) Përfshirja dhe integrimi social i të rinjve.
Ky aktivitet është pjesë e serisë së aktiviteteve organizuar në kuadër të Javës së Shoqërisë Civile 2022, dhe synon të krijojë një pikë takimi të të gjithë aktorëve të përfshirë për të ndarë ide dhe shkëmbyer eksperienca dhe modele që përmirësojnë përfshirjen, aktivizmin dhe zhvillimin e të rinjve në vend, si dhe krijimin e sinergjisë për rrjetëzim dhe bashkëpunim në të ardhmen për të sjellë ndryshime pozitive në shoqëri.

Tirana May 12 2022

Përtej Barrierave po të kërkon TY!

Nëse je një e re/i ri midis moshës 16-25 vjec dhe dëshiron të angazhohesh në Tiranë me projekte të ndryshme, për të suportuar kauza të shumëllojshme, tani mund të bëhesh pjesë e organizatës “Përtej Barrierave” si vullnetar!
Shkruaj një letër motivimi dhe dërgoje në emailin: silvia.dervishi@beyondbarriers .org

Tirana May 11 2022

Dita e Europës!

Mund të na vizitoni pranë stendës sonë për më shumë informacion mbi programin ESC! Na gjeni ne Pedonale deri ne 18:00

Tirana May 9 2022

#JavaeShoqërisëCivile2022 #TëRinjtëNëVeprim
Çfarë mund të ndërtojmë mbi vlerat e BE-së?

 
– Të ardhmen e Shqipërisë në BE 🇦🇱🇪🇺
Në kuadër të Javës së Shoqërisë Civile për vitin 2022 vazhdojmë në qytetin e Fierit workshop-in dedikuar projektit “Rruga drejt të Drejtave të Njeriut”, financuar nga Embassy of the Netherlands in Albania
Këtë vit Java i dedikohet të rinjve! Nën sloganin “𝗧𝗲̈ 𝗿𝗶𝗻𝗷𝘁𝗲̈ 𝗻𝗲̈ 𝘃𝗲𝗽𝗿𝗶𝗺” përgjatë Javës rreth 70 aktivitete do të organizohen nga aktivistë, grupe rinore, organizata rinore dhe institucione partnerë të tyre në të gjithë vendin!
Projekti “Rruga drejt të Drejtave të Njeriut” ka si objektiv mbështetjen e të rinjve për të përmirësuar njohuritë për të drejtat e njeriut, të nxisin mendimin e tyre kritik dhe për t’i inkurajuar të jenë mbrojtës të të drejtave në komunitetet lokale. Të rinjtë do të diskutojnë mbi konceptet që shoqërojnë të drejtat e njeriut si diskriminimi, paragjykimet, stereotipet etj., të cilat mund të çojnë në gjuhën e urrejtjes që është shkelje e të drejtave të njeriut. Aktivitetet organizohen duke përdorur metodat e edukimit jo-formal të cilat nxisin ndarjen e ideve dhe perceptimeve, dialogun dhe të mësuarit prej eksperiencës.
Falenderime shkojnë Qendra Sociale Murialdo për bashkëpunimin në këtë aktivitet.

Fier May 10 2022

Thank YOU SALTO YOUTH South East Europe Resource Centre! We are ready to continue the work in promoting EU programs in Albania!

𝐖𝐞 𝐡𝐚𝐯𝐞 𝐬𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐞𝐝 𝐨𝐮𝐫 𝐧𝐞𝐰 𝐂𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭 𝐏𝐨𝐢𝐧𝐭𝐬 𝐟𝐨𝐫 𝐄𝐫𝐚𝐬𝐦𝐮𝐬+ 𝐘𝐨𝐮𝐭𝐡 𝐚𝐧𝐝 𝐭𝐡𝐞 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐒𝐨𝐥𝐢𝐝𝐚𝐫𝐢𝐭𝐲 𝐂𝐨𝐫𝐩𝐬!
Contact Points provide information about the programmes and assist SALTO SEE in achieving our strategic priorities. The Contact Points are an integral part of a network of key stakeholders supporting the promotion and implementation of the Programmes in the region.
Find out more about which organisation from your country is our new Contact Point here: https://www.salto-youth.net/rc/see/contactpoints/

Tirana May 10

#JavaeShoqërisëCivile2022 #TëRinjtëNëVeprim

Sot me Qendrën Kombëtare Burimore për Shoqërinë Civile, Zyra Rajonale 📍#Vlorë, #Shkodër dhe me Studentë nga universiteteve “Luigj Gurakuqi” dhe “Ismail Qemali” pjesë e 𝗝𝗮𝘃𝗲̈𝘀 𝘀𝗲̈ 𝗦𝗵𝗼𝗾𝗲̈𝗿𝗶𝘀𝗲̈ 𝗖𝗶𝘃𝗶𝗹𝗲 𝗻𝗲̈ 𝗦𝗵𝗾𝗶𝗽𝗲̈𝗿𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟮, për të prezantuar mundësitë nga programet ERASMUS+ dhe për të diskutuar mbi fenomenin Brain Drain.

Shkoder, Vlore May 9 2022

Beyond the Barriers took part in opening of IDAHOT weeks 2022

On the occasion of the calendar IDAHOT weeks 2022, Open Mind Spectrum Albania (OMSA) in collaboration with the People’s Advocate Avokati i Popullit – Seksioni i Përgjithshëm, the Commissioner for Protection from Discrimination Komisioneri për Mbrojtjen nga Diskriminimi and Friedrich-Ebert-Stiftung Tirana, office have just launched the opening of these activities.
Today we are happy to participate in the event: The presentation of the first Political Monitoring Report: May-October 2021, “LGBTI Civic Engagement Program: Politics and Representation for the Advancement of the Rights of the LGBTI Community in Albania’’!
BBA has and always will be a strong ally for human rights!

Tirane May 4 2022

European Solidarity Corps 2021-202

Për të gjithë ju që doni të informoheni dhe të mësoni më shumë mbi programin European Solidarity Corps, JU FTOJMË të merrni pjesë në një sesion informues online në platformën ZOOM.
Regjistrohuni në këtë LINK:
https://us06web.zoom.us/…/tZYrf… dhe ndiqni sesionin informues ne daten 9 Maj ora 14:30.
Për çdo pyetje na shkruani në [email protected]
Ju mirëpresim!

Tirana May 3

Four members of #BeyondBarriersAssociation participated in the training course " Being young in the Covid-19 pandemic. Let's change your NEET status and mindset"

Four members of #BeyondBarriersAssociation 🇦🇱 participated in the training course ” Being young in the Covid-19 pandemic. Let’s change your NEET status and mindset” that was organised by #GreekActingYouth” in Athens, Greece 🇬🇷 during 18-28 April 2022.
Alma, Morena, Vasil and Saimir, together with more than 20 other youth workers from Bulgaria, Estonia, Greece, Italy, Marocco, Romania and Turkey learned more about the NEET situation in the respective countries and from the street interviews for the situation in Athens, especially after the Covid-19 pandemic.
Through different workshops the participants improved their skills on how to come in help of NEET youngsters by helping on writing a good CV and cover letter, how to write a functional business plan, how to speak in public and in a job interview.
They also had the chance to learn more about the Greek and other countries culture and traditions and how to think and behave in a multicultural environment.
Once again thanks to #ErasmusPlus programme youth workers around Europe and Mediterranean are going back to their countries with more knowledge that will be shared among colleagues and other youngsters. — with Vaso Zaho and Morena Dyli.

Athens, Greece April 26

Rrruga drejt të Drejtave të Njeriut ne Patos

Kënaqësi të kishim në këtë aktivitet znj. Sien Van Den Hoof, diplomate dhe Second Secretary e Ambasadës së Mbretërisë së Hollandës në Shqipëri.
Ky projekt ka si objektiv mbështetjen e të rinjve për të përmirësuar njohuritë për të drejtat e njeriut, të nxisin mendimin e tyre kritik dhe për t’i inkurajuar të jenë mbrojtës të të drejtave në komunitetet lokale. Të rinjtë do të diskutojnë mbi konceptet që shoqërojnë të drejtat e njeriut si diskriminimi, paragjykimet, stereotipet etj., të cilat mund të çojnë në gjuhën e urrejtjes që është shkelje e të drejtave të njeriut. Aktivitetet organizohen duke përdorur metodat e edukimit jo-formal të cilat nxisin ndarjen e ideve dhe perceptimeve, dialogun dhe të mësuarit prej eksperiencës.
“Rruga drejt të Drejtave të Njeriut” mbështetet nga Embassy of the Netherlands in Albania në kuadër të javës hollandeze.
Falenderime shkojnë për Njësia e Integrimit Evropian – Patos për bashkëpunimin në këtë aktivitet.
 
 

April 26 Patos

“Rruga drejt të Drejtave të Njeriut” këtë herë ndalon në Vlorë.

“Rruga drejt të Drejtave të Njeriut” këtë herë ndalon në Vlorë.
Ky projekt ka si objektiv mbështetjen e të rinjve për të përmirësuar njohuritë për të drejtat e njeriut, të nxisin mendimin e tyre kritik dhe për t’i inkurajuar të jenë mbrojtës të të drejtave në komunitetet lokale. Të rinjtë do të diskutojnë mbi konceptet që shoqërojnë të drejtat e njeriut si diskriminimi, paragjykimet, stereotipet etj., të cilat mund të çojnë në gjuhën e urrejtjes që është shkelje e të drejtave të njeriut. Aktivitetet organizohen duke përdorur metodat e edukimit jo-formal të cilat nxisin ndarjen e ideve dhe perceptimeve, dialogun dhe të mësuarit prej eksperiencës.
“Rruga drejt të Drejtave të Njeriut” mbështetet nga Embassy of the Netherlands in Albania në kuadër të javës hollandeze.
Falenderime shkojnë për znj. Alketa Lamani dhe Qendra Rinore e Vlores / Vlora Youth Center për bashkëpunimin në këtë aktivitet.

Vlore April 21 2022

Recognition and promotion of volunteerism in Albania through the improvement of the existing legal framework

In the framework of VullnetarizmiPikëAL project, BBA and CPD have published the Policy Brief “Recognition and promotion of volunteerism in Albania through the improvement of the existing legal framework” which comes as a result of a long process of consultation with all key stakeholders in the volunteering field.

The Policy Brief introduces 3 main recommendations that seek to propose the start of a process for improvement of the volunteering in Albania. 

BBA has already started the meetings with policy makers in an attempt to advocate and lobby for the improvement of the volunteering infrastructure by introducing the Policy Brief recommendations. 

A green house for disabled children- our crowd funding campaign in national media

The Director of Beyond Barriers Mrs. Ana Dervishi was last week invited to the show “Vizioni i Pasdites” on Vision + TV, to talk about our initiative to build a greenhouse for children with disabilities.

Our initiative is one of the 5 causes selected by the first Albanian crowd funding platform Smile.AL and is currently active to welcome other donations!

If you want to join the cause, we invite you to watch the show  in this link: Vizioni i pasdites – Smile.al/Credins Bank lancon platformen e pare ne Shqiperi per dhurime online

If you want to DONATE click this link:  Serë për fëmijët dhe të rinjtë me aftësi të kufizuara intelektuale – SmileAL

BBA in European Youth Event 2021

From 8-9 October 2021, BBA participated in the biggest European youth event #EYE2021 organised in Strasburg, France by the European Parliament. BBA was part of the Albanian delegation of Kongresi Rinor Kombëtar composed of 15 youth representatives from the team of Tirana European Youth Capital 2022.

The event which was attended by 10000 young people from all over Europe took part online and offline and provided use with a great opportunity to share the message of raising up the voice for youth, discussing and networking with organizations all over Europe and representing Tirana European Youth Capital 2022.

 

During the second day of European Youth Event 2021 in European Parliament Strasbourg, among others we had a good discussion about the future of work, jobs and skills after Covid where European Commissioner for Jobs and Social Rights Mr. Nicolas Schmit spoke about the strategies of reskilling and upskilling youth for the labor market.
 
We also had a chance to make a comment where BBA Director highlighted the importance of teaching youth the attitudes and mindset towards the labour market, entrepreneurship and jobs. She also stated that formal, non formal and informal education should be used commonly to prepare youth towards the future of labour market.
During the day we also had a chance to network and meet different actors and organizations from different countries, as well as to meet colleagues and friends from the non formal education field. 😊
Kongresi Rinor Kombëtar THANK YOU once again for the great opportunity. We are all looking forward to giving and doing our best for Tirana European Youth Capital 2022 and put youth policy in the agenda of decision makers.
 
 

The first National Conference of Volunteering 1.0 in Albania

On 31 May 2010, BBA in cooperation with local partners PVN and CPD, and the support of Leviz Albania- a project of the Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, hosted the biggest national conference on volunteering in Albania. The conference was also the main event for the opening of Local Democracy Week 2021 which is yearly organised by Leviz Albania.

The activity comes as part of VullnetarizmiPikeAl project that aims to create a multi-dimensional enabling environment where volunteering is encouraged, supported and recognized as a key mechanism for promoting active citizenship, solidarity and social cohesion in Albania. The project improves the existing legal and social infrastructure with bottom-up systemic interventions and proposes a functional system with innovative approaches and direct impact on volunteering that is inclusive, qualitative and with standards, for all stakeholders.

 

The conference was attended physically by over 100 representatives of central and local government, civil society organizations, researchers, academics, project managers, volunteers, business representatives, citizens and other supporting actors interested in volunteering from all over Albania. Representatives of Ministry of Finance and Economy, Deputy Minister Dajna Sorensen greeted the event and expressed the willingness to discuss and find a common approach to regulate the legal and social volunteering environment in Albania. While Deputy Minister of Education, Sports and Youth Bora Muzhaqi, highlighted the ministries willingness to support the further development of the youth volunteering field and promised to support initiative that target young people.  

Two main documents were than introduced to the guest, the national study “Volunteering in Albania” that produced data and statistic on the citizens perception of volunteering in the country and a social and legal analysis with 5 different examples from Europe, where volunteering laws and policies were presented as practices where we can learn from in the engagement to regulate the issues with the Albanian Law on Volunteering. The guest of the conference worked in 3 main groups to create concrete recommendations that will then feed the creation of a Policy Brief that will be used as a tool to advocate and lobby for the volunteer infrastructure improvement.

A panel of legal experts and CSO representatives also discussed and analysed the law effects on the sector and what are the current challenges and barriers faced by the organisations as the main organisers of volunteer opportunities in the country.

The event was closed with a presentation of the first draft of the national digital platform vullnetarizmit.al which will be launched during October 2021.

#vullnetarizmipikeal #levizperdemokracivendore #LevizAlbania # jdv2021

Our first international event

History in the making…

Exactly today, 15 years ago, Beyond Barriers team hosted and organised the first European activity in Tirana, with the financial support of YOUTH Program of European Commission!
 
From 29 April till 4 May 2006, 30 CSO representatives from Europe gathered in Tirana for a Contact Making Seminar. Needless to say, we challenged ourselves that week, we met great people, partners and friends, we learned together, we had fun and we cried to!
 
Some of these organisations are still nowadays our trustable partners and friends, while we continue our successful cooperation in the youth work field. Hundreds of Albanian youngsters have participated in our international activities and projects, and hundred foreigners have visited our activities as well.
 
 
BBA later became a Contact Point of the European Programs (Youth in Action, Erasmus + and European Solidarity Corps), and continued to also assist, train and support several Albanian organisations and institutions in joining the European programs and adding value to their youth work.
 
The following video is a memory of 15 years ago, when our European youth work history started, only to be continued and to grow more successful. The European organisations met Albanian organizations in the Municipality of Tirana, in an event to foster collaboration, partnerships and better youth policy developments.
GOOD WORK does take effort and commitment, but if you strongly LOVE WHAT YOU DO and BELIVE IN IT, the results can only be amazing!
 
15 years later we are here again, with youth and for youth! Our history continues, and so does our commitment!

17-nth anniversary

WE ARE 17 TODAY!
As we grow older, stronger and wiser we would love to say THANK YOU to each and everyone of YOU!
THANK YOU to all young people, for inspiring us and believing in us!
THANK YOU to all partners, collaborators and stakeholder nationally and internationally, for joining and supporting our journey of making a better society for the present and future youth!

THANK YOU to all our VOLUNTEERS, MEMBERS and STAFF through out the years, who contributed with all the hard work, creativity, passion and dedication!

WE WILL CONTINUE TO DO WHAT WE DO BEST!

AND if you would like to WISH US HAPPY BIRTHDAY, PLEASE consider DONATING to our cause of supporting 127 children with disability to have a greenhouse in their school!

https://gofund.me/cd823b31

THANK YOU to everyone that has donated already! ❤

HAPPY BIRTHDAY TO US!

 

Thirrje për subjekte- Dizenjimi dhe ndërtimi i platformës dixhitale www.nohatespeech.al

ALB: PB po kërkon të kontraktojë një subjekt për shërbimin “Dizenjimi dhe ndërtimi i platformës dixhitale www.nohatespeech.al. Për të aplikuar shkarkoni më poshtë Termat e Referencës (1)  dhe Ofertën e specifikuar (1.1) dhe dërgoni aplikimin tuaj duke dorëzuar dokumentat e nevojshëm deri më 29 Mars 2021 deri në ora 16:00.
 
Për pyetje mund të kontaktoni në adresat [email protected]  dhe   irena.topalli@beyondbarriers.org deri në datën 19 Mars 2021.

Thirrje për ekspert- Call for expert

ALB: PB po kërkon të punësojë një ekspert/e për pozicionin “Zhvilluesi dhe editues i përmbajtjes së platformës www.nohatespeech.al“. Gjeni ToR më poshtë dhe nëse mendoni se keni aftësitë e kërkuara, aplikoni duke dorëzuar dokumentat e nevojshëm deri më 25 Mars 2021 në ora 16:00.

Thirrje për ekspert- Call for expert

ALB: BBA po kërkon të punësojë një ekspert për pozicionin “Zhvilluesi dhe editues i përmbajtjes së platformës www.vullnetarizmi.al“. Gjeni ToR më poshtë, dhe nëse mendoni se keni aftësitë e kërkuara, aplikoni duke dorëzuar dokumentat e nevojshëm deri më 18 Mars 2021 deri në ora 16:00.

Thirrje për subjekte- Dizenjimi dhe ndërtimi i platformës dixhitale www.vullnetarizmi.al

ALB: PB po kërkon të kontraktojë një subjekt për shërbimin “Dizenjimi dhe ndërtimi i platformës dixhitale www.vullnetarizmi.al“. Për të aplikuar shkarkoni më poshtë Termat e Referencës (1)  dhe Ofertën e specifikuar (1.1) dhe dërgoni aplikimin tuaj duke dorëzuar dokumentat e nevojshëm deri më 24 Mars 2021 deri në ora 16:00.

Për pyetje mund të kontaktoni në adresat [email protected]  dhe   [email protected] deri në datën 18 Mars 2021.

Translate »